Priča o dr.vet.med. koja je odlučila raditi kolače


“Ja sam žena koja je  nakon par godina razmišljanja odlučila napraviti ono kud me srce vuklo. Naime, previše stvari me u životu zanimalo, a od malih nogu sam imala sklonost ka biologiji i životu općenito te sam odlučila studirati veterinu, iz čiste ljubavi prema životinjama koje si ne mogu same pomoći.”

Da, naša današnja gošća je studirala veterinu, ali ako smo je pozvali da danas s nama podijeli svoje iskustvo, to je zato što ju je srce vuklo slastičarstvu. Prije nekoliko godina je završila školu za slastičare, a odnedavna ima i vlastiti obrt.

Budući da tekst donosimo na hrvatskom, pomislili ste da je naša sugovornica Francuskinja. Možda mislite da je ovakav obrat u karijeri lako napraviti izvan granica Lijepe naše, ali on nije nigdje ostvariv bez hrabrosti, upornosti i volje, onoga čega Luciani Šlogar ne nedostaje.  Zato smo priču  o Luciani i njenim proizvodima odlučili donijeti u dvojezičnom izadnju.

© Pasta Croatica

Lucijana je prošle godine otvorila obrt jednostavnog, ali pomno odabranog i lako pamtljivog imena Pasta Croatica. Paleta proizvoda se sastoji od tjestenina i slastica – istarskih fuža, pljukanaca, makovnjača, klašuna… – zapakiranih u jednostavnu i lijepu ambalažu. Navedeni proizvodi su samo neki od onih koji se svakodnevno izrađuju u Pasti Croatici, ali ono što ih čini posebnima jest da se svi izrađuju ručno i u malim serijama.

  • Kako je došlo do ideje za otvaranje Paste Croatice?

Prije par godina sam završila i školu za slastičare, kao još jedno zanimanje, i onda sam odlučila naći posao kao slastičar jer me to strašno veseli. Tu sam se prvi put srela sa gotovim smjesama za biskvite i kreme, sa umjetnim aromama, biljnim vrhnjima, industrijskim margarinima i « jestivim” bojama. Shvatila sam da ne želim tako raditi, da me takav rad čini nesretnu – ipak sam ja nekakav liječnik – i odlučila sama pokrenuti posao, po vlastitim zamislima. Ideja vodilja, da odgovorim, je raditi stvari kako su se radile nekad, prije ere industrijalizacije, tako da hrana ima svoj prvobitni okus i izgled i da se na njoj vidi moj rad.

© Pasta Croatica

Porijeklom Istrijanka, Luciana je odrasla na domaćoj tjestenini, a recepti po kojima ih izrađuje danas su iz nonine i mamine kuhinje kao i oni za tradicionalne hrvatske slastice koje ima u ponudi. Recepte za njih je izmijenila dodavanjem maslinovog ulja te namirnica koje nalazimo na hrvatskoj obali: badema, suhih smokava, agruma, rakije… Vrlo jednostavan rad, govori nam Luciana. U ponudi ćete naći i popularni cheesecake, ali i on je napravljen od namirnica hrvatskog porijekla.

  • Pasta Croatica nema svoje prodajno mjesto, tko su Vaši klijenti?

Za sada su klijenti delikatesni dućani i restorani koji drže do kvalitete jer u  normalnim dućanima ne mogu konkurirati strojno rađenim proizvodima, ni količinom ni cijenom. Traženje kupaca je svakodnevni posao jer nije lako prodati takav proizvod, ako se u isto vrijeme prodaje sličan, industrijski koji je malo jeftiniji. No, ako jednom probaju i stalo im je do kvalitete, onda je plasman zagarantiran. Do toga nije lako doći jer ljudi ne vjeruju da imam nešto drugačije. Moj proizvod je u današnje vrijeme čudan i ljudi mi ne vjeruju, misle da to govorim samo da bolje prodam. Ne mogu ih ni kriviti jer na tržištu ima stvarno svakakvih podvala.

© Pasta Croatica

Kada za kraj upitate kako izgleda jedan radni dan Luciane Šlogar, dobijete ovaj odgovor Radni dan je 24 sata, od čistačice, proizvodnje, marketinga, nabave, proizvodnje, pakiranja, dostave, a kad  ne radite, onda razmišljate gdje i kome ponuditi robu, pa pišete ponude, zovete, nosite uzorke, pa opet zovete, i tako…  nakon kojeg se pitate kako je uopće našla vremena odgovoriti detaljno na sva postavljena pitanja.

Biste li voljeli vidjeti ovakve proizvode u suvenirnicama? Da putujete u inozemstvo, biste li na poklon ponijeli, na primjer, vrećicu klašuna ili makovnjaču? Proizvodi Paste Croatice traže svoj put i do turista. Prenosimo Lucianinu molbu koja je na FB stranici zamolila da joj se pošalju adrese suvenirnica koje bi mogle biti zainteresirane za njen proizvod.

© Pasta Croatica

Za kraj vas pozivamo da se pridružite Pasti Croatici na FB stranici i da posjetite njihovu web stranicu http://www.pastacroatica.hr

Proizvode Paste Croatice možete kupiti u Fino.hr, Kninski trg 7, Zagreb.

14 réflexions sur “Priča o dr.vet.med. koja je odlučila raditi kolače

  1. Lucijana je takva kraljica!!! Ona kaže ‘kraljica metle’ haha, ali ja kažem kraljica toga što radi i točka! Svaka joj čast na hrabrosti i ustrajnosti!

    • Lucijanu, nazalost, nisam imala prilike osobno upoznati, ali ako iz maila prsti onakva energija, onda mogu samo zamisljati kako je to uzivo. Da, « kraljica metle » :D, za to ne znam, ali s tobom se slazem :)

  2. Super post. Jako mi je drago da je ona jedna od rijetkih osoba koja je odlučila promijeniti nešto u svom životu kada se zna da je ova zemlja u teškim problemima zbog recesije. A to nju nije ponukalo da odustane od svog sna – da bude vrsna slastičarka. Želim joj puno sreće i da uživa u onome do čega joj je istinski stalo. Ljubav prema životinjama koju ima će zasigurno i dalje njegovati i pomagati koliko god može. :))

    • Hvala ti! Iznimno mi je drago vidjeti koliko vas je procitalo ovaj post i jos draze vidjeti ovakve komentare: oni sigurno nisu najvazniji, ali su ipak lijep pokazatelj da ima potrebe za ovakvim proizvodima. Ostaviti jedno zanimanje i okrenuti se drugom za kojeg treba proci naobrazbu nikad nije lako i na tome skidamo kapu. Glede ljubavi prema zivotinjama, u to sam sigurna jer smo Luciani predlozili da popricamo telefonski, ali nam je rekla kako preferira pisati jer je « izgubila glas u spasavanju jedne macke od njena dva psa ». :) Mi cekamo ovo ljeto i povratak u HR, ali nadam se da cete vi, koji ste tamo, degustirati ove proizvode! (i napisati recenziju!)

  3. Svaka čast! U ovim uvjetima nije lako ali, ovolika upornost, ljubav i kvaliteta će sigurno polučiti uspjeh! I meni se gade upravo iste stvari: umjetne arome, biljne masti i umjetne boje:) Svako dobro i puno uspjeha!

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s