
© Hana B.Wak
…jer ovdje patimo. Dobro, toplo je, ali i sivo. To teško nebo me umara! Kad buljim u ljude na ulici, neki su polugoli, a drugi zabundani (s kapom, da, da, i to sam vidjela jutros!)
Tako je u Londonu kod Hane B.Wak, tako je i kod nas u Bordeauxu (je, u subotu sam izvukla jaknu i vestu iz ormara :( ). Ona je spremila ovaj desert da se unatoč vremenskoj prognozi uvjeri da je ljeto tu. Vi se ne morate uvjeravati i s Hanom vam zavidimo na tome.
Hana je soufflé od breskvi servirala uz sorbet od lavande, za kojeg je recept objavljen prije više od godinu dana. Za vas smo ukrali oba i obukli ih u hrvatsko odijelce: stavili slovima šeširiće na glavu (žčš : kako ih zovemo u privatnom cirkusu). Uživajte u ljetu, fotografijama i ovom divnom, prozračnom i spužvastom kolaču!
Loša vijest : ako imate hrabrosti upaliti pećnicu. Dobra vijest: na samo 12 min.

© Hana B.Wak
za 4 male vatrostalne zdjelice
- 250 gr breskvi (bez koštice)
- 150 ml mlijeka
- 3 bjelanjka
- 1 žutanjak
- 25 gr kukuruznog škroba
- 40 + 40 gr šećera u prahu + za posipanje
- ½ žličice likera po izboru
- otopljeni maslac za zdjelice
Izmiksajte i procijedite breskve (ne želite komadiće u kolaču…). Ugrijte mlijeko. Istucite žutanjak sa 40 gr šećera, zatim dodajte kukuruzni škrob i prelijte s dvije žlice mlijeka kako biste dobili homogenu smjesu. Dodajte pire od breskvi. Prelijte vrućim mlijekom i vratite na laganu vatru. Miješajte bez prestanka dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.
Kad ste spremni za desert, istucite bjelanjke u snijeg. Dodajte 40 gr šećera i nastavite miksati (dok ne dobije lagani sjaj). U 150 gr smjese s breskvama*, umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobro namastite zdjelice s otopljenim maslacem, pospite ih šećerom u prahu, izlijte smjesu sve do vrha i spatulicom poravnajte. Stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C oko 12 min (pazite!), izvadite kad poprimi koricu zlatne boje. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo uz sorbet od lavande.
*Ostatak kreme možete poslužiti uz neki drugi desert.

© Hana B.Wak
- 500 ml vode
- 150 gr šećera
- 100 gr meda
- 1 žlica osušenih lavandinih cvjetića
- sok ½ limuna
Pomiješajte vodu, šećer i med te zagrijavajte dok se šećer i med ne otope. Skinite s vatre, dodajte lavandu, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite, dodajte sok od limuna i slijedite upute vašeg aparata za izradu sladoleda.
Prije nego se bacite na kuhanje, NB (a)cro(b)ate:
Soufflé (nabujak) je jelo koje može biti slano i slatko. Karakteristika je tijesto koje se napuše tijekom pečenja nakon čega postaje prozračno i spužvasto. Može se raditi i od čokolade, ali ga u tom slučaju ne treba zamijeniti s fondantom od čokolade za kojeg je vrlo česta (iako ne i jedina) varijanta: jednaka količina maslaca, šećera i čokolade + jaja (bjelanjci se ne tuku u snijeg) + malo brašna što mu daje sasvim drugačiju teksturu (kako uostalom kaže i ime). Uglavnom, da ne biste očekivali jedan, a dobili drugi rezultat… ;)
Super za objasnjenje souffle/fondant razlike :) Hanine slike su predivneee! Recept mi se svidja, stvarno nosi ljeto u sebi, hvala sto ste nam ga preveli :*
Awww, i ja volim njene fotke! Nema na cemu, s njom je zadovoljstvo komunicirati, smijemo se uvijek citajuci mailove ;) PS Ima jos razlika, izmedu ovoga-onoga-neceg treceg, ali o tome nekom drugom prilikom: nije ljeto vrijeme za streberaj kul. pojmova nego za krizaljke: rwhoo! :*
Džemper? Stvarno? :(( lijep je post i jaaaaaako primamljiv souffle, odmah mi je nekako mekano ;)
:) Da, bas je nekako « pufast » pa me ne cudi da ti je mekano. Je, bila sam izvukla vesticu (ne zimski dzepmer, ali ipak, polovina srpnja je :( ) Oblacno, nesto kise i prohladan vjetar s Atlantika. U skladu s tim, i nama se kuha vise jesenska hrana… Kuzis da je ljeto kad pogledas kalendar.: jedva cekam da dodem da mi bude vruce! :*
Opisom vremenskih uvjeta ste me utješile, čisto da znam da može biti i gore od vremena kod nas. Receptići su super, hvala što si ih podijelila s nama.
:) Nema na cemu, hvala tebi sto si svratila k nama! Mene je utjesilo kad sam kod fr. kolega blogera vidjela da nisam jedina koju hvata zelja za juhicama, boeuf bouguignonom, vruuucim umacima od gljiva i sl. Danas je izaslo neko sunce, ali smo tjednima imali osjecaj da je 3.-4.mj. :(
mmmhhh, što je ovo fino!!!
a jel se obavezno jede toplo?
Hej dragi hljepcicu!
Da, obavezno se jede toplo. :)
okeeeet:)
skontala sam da što se tiče deserta, da sam ja french kind of gal:)
:) Za soufflé imas oko 30 min (nakon vadenja iz pecnice) za degustaciju jer se hladenjem spljosti. Moze se papati i takav, ali tad vise nije spuzvast (i uopce ne nalikuje na ovaj sa slike) i naziva se mousseline.
slike su predivne kao i receptići
kod nas je srećom još ljeto, strašno mi je dok u ovo vrijeme moraš oblačiti veste
Ubrzo cu vam se pridruziti na vrucini :), a navodno bi i u FR trebalo biti bolje od slj. tjedna :)
ajd onda uživaj :)
Budem :), hvala!
krasan desert, a ja vam želim toplo ljeto
Toliko lijepo izgleda :) Upravo sam pisala o vremenu, ista je situacija i kod mene
:( Razumijemo se… Budem skoknula procitati ;)
Hvala! Za par dana sam u HR, nadam se Sunce nece pobjeci kad dodem :)
Zovem sunce za naše francuzice!! Budem ja to riješila, ne brinite :*
Whooo! Hvala dragi Bifteku!
Draga, kod nas prži +38 a neki i dalje imaju duge rukave, svašta ćeš doživit :) Zato bi mi super doša ovaj sorbet od lavande :)
Jedva čekam da dođeš na naših +38, nadam se da će bit lipo vrime :)
Tako sam hepi da ni torbu ne mogu pocet pakirat :) :) Ne znam kad sam bila tako hepi zbog odlaska na put. :D
:)
Super izgleda. Našla sam još jedan način na koji korisno utrošiti bjelanje. Super!
:) Drago mi je da ti se sviđa! Glede bjelanjaka, imaš još jedan recept na blogu: financerse, pogledaj, možda ti se svidi. ;)
Fotografije su stvarno toliko nježne da upravo dočaravaju delikatnost okusa. Ja još uvijek skupljam hrabrost (čitaj vrijeme) za uhvatiti se ukoštac s lavandom u kuhinji! :)
slažemo se oko fotki :) polako, bit će sušene lavande pa ćeš nam preporučiti nešto nomnomnom ;)
sorbeto od lavande me je osvojio!
rado bi probala1