Soufflé od breskvi, sorbet od lavande


© Hana B.Wak

 …jer ovdje patimo. Dobro, toplo je, ali i sivo. To teško nebo me umara! Kad buljim u ljude na ulici, neki su polugoli, a drugi zabundani (s kapom, da, da, i to sam vidjela jutros!)

Tako je u Londonu kod Hane B.Wak, tako je i kod nas u Bordeauxu (je, u subotu sam izvukla jaknu i vestu iz ormara :( ). Ona je spremila ovaj desert da se unatoč vremenskoj prognozi uvjeri da je ljeto tu. Vi se ne morate uvjeravati i s Hanom vam  zavidimo na tome.

Hana je soufflé od breskvi servirala uz sorbet od lavande, za kojeg je recept objavljen prije više od godinu dana. Za vas smo ukrali oba i obukli ih u hrvatsko odijelce: stavili slovima šeširiće na glavu (žčš :  kako ih zovemo u privatnom cirkusu). Uživajte u ljetu, fotografijama i ovom divnom, prozračnom i spužvastom kolaču!

Loša vijest : ako imate hrabrosti upaliti pećnicu. Dobra vijest:  na samo 12 min.

© Hana B.Wak

Soufflé od breskvi

za 4 male vatrostalne zdjelice

  • 250 gr breskvi (bez koštice)
  • 150 ml mlijeka
  • 3 bjelanjka
  • 1 žutanjak
  • 25 gr kukuruznog škroba
  • 40 + 40 gr šećera u prahu + za posipanje
  • ½ žličice likera po izboru
  • otopljeni maslac za zdjelice

Izmiksajte i procijedite breskve (ne želite komadiće u kolaču…). Ugrijte mlijeko. Istucite žutanjak sa 40 gr šećera, zatim dodajte kukuruzni škrob i prelijte s dvije žlice mlijeka kako biste dobili homogenu smjesu. Dodajte pire od breskvi. Prelijte vrućim mlijekom i vratite na laganu vatru. Miješajte bez prestanka dok se ne zgusne. Pustite da se ohladi.

Kad ste spremni za desert, istucite bjelanjke u snijeg. Dodajte 40 gr šećera i nastavite miksati (dok ne dobije lagani sjaj). U 150 gr smjese s breskvama*, umiješajte snijeg od bjelanjaka. Dobro namastite zdjelice s otopljenim maslacem, pospite ih šećerom u prahu, izlijte smjesu sve do vrha i spatulicom poravnajte.  Stavite u pećnicu zagrijanu na 160°C oko 12 min (pazite!), izvadite kad poprimi koricu zlatne boje. Pospite šećerom u prahu i poslužite toplo uz sorbet od lavande.

*Ostatak kreme možete poslužiti uz neki drugi desert.

© Hana B.Wak

Sorbet od lavande

  • 500 ml vode
  • 150 gr šećera
  • 100 gr meda
  • 1 žlica osušenih lavandinih cvjetića
  • sok ½ limuna

Pomiješajte vodu, šećer i med te zagrijavajte dok se šećer i med ne otope. Skinite s vatre, dodajte lavandu, poklopite i ostavite pola sata. Procijedite, dodajte sok od limuna i slijedite upute vašeg aparata za izradu sladoleda.

Prije nego se bacite na kuhanje, NB (a)cro(b)ate:

Soufflé (nabujak) je jelo koje može biti slano i slatko. Karakteristika je tijesto koje se napuše tijekom pečenja nakon čega postaje prozračno i spužvasto. Može se raditi i od čokolade, ali ga u tom slučaju ne treba zamijeniti s fondantom od čokolade za kojeg je vrlo česta (iako ne i jedina) varijanta: jednaka količina maslaca, šećera i čokolade + jaja (bjelanjci se ne tuku u snijeg) + malo brašna što mu daje sasvim drugačiju teksturu (kako uostalom kaže i ime). Uglavnom, da ne biste očekivali jedan, a dobili drugi rezultat… ;)

28 réflexions sur “Soufflé od breskvi, sorbet od lavande

  1. Super za objasnjenje souffle/fondant razlike :) Hanine slike su predivneee! Recept mi se svidja, stvarno nosi ljeto u sebi, hvala sto ste nam ga preveli :*

    • Awww, i ja volim njene fotke! Nema na cemu, s njom je zadovoljstvo komunicirati, smijemo se uvijek citajuci mailove ;) PS Ima jos razlika, izmedu ovoga-onoga-neceg treceg, ali o tome nekom drugom prilikom: nije ljeto vrijeme za streberaj kul. pojmova nego za krizaljke: rwhoo! :*

    • :) Da, bas je nekako « pufast » pa me ne cudi da ti je mekano. Je, bila sam izvukla vesticu (ne zimski dzepmer, ali ipak, polovina srpnja je :( ) Oblacno, nesto kise i prohladan vjetar s Atlantika. U skladu s tim, i nama se kuha vise jesenska hrana… Kuzis da je ljeto kad pogledas kalendar.: jedva cekam da dodem da mi bude vruce! :*

    • :) Nema na cemu, hvala tebi sto si svratila k nama! Mene je utjesilo kad sam kod fr. kolega blogera vidjela da nisam jedina koju hvata zelja za juhicama, boeuf bouguignonom, vruuucim umacima od gljiva i sl. Danas je izaslo neko sunce, ali smo tjednima imali osjecaj da je 3.-4.mj. :(

  2. Draga, kod nas prži +38 a neki i dalje imaju duge rukave, svašta ćeš doživit :) Zato bi mi super doša ovaj sorbet od lavande :)
    Jedva čekam da dođeš na naših +38, nadam se da će bit lipo vrime :)

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s