Marquise au chocolat


©(a)cro(b)atie

Chocolat. Riječ koja je u Richeletov rječnik ušla 1680. godine: topla, sretna riječ u finom hladnom desertu.

Za 4-6 osoba (ovisno o veličini kalupa) :

  • 160 gr čokolade
  • 50 gr maslaca
  • 2 jaja
  • 20-40 gr šećera u prahu (ostvaljam vam odluku, znate sami)
  • aroma po želji

©(a)cro(b)atie

Bjelanjke izmiksajte. Kad se počnu pjeniti, dodajte šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete snijeg čvrst dovoljno da ne ispada iz zdjelice kad je okrenete naopačke. Čokoladu otopite na pari. Kad se otopi, u nju dodajte maslac, a zatim jedan po jedan žutanjak. Ukoliko ste se odlučili za neku aromu (vanilija, kava, naranča, voćni liker…), dodajte je u smjesu. Zatim špatulicom umješajte snijeg (kružni pokreti i strpljenje). Kalupiće namastite ili obložite plastičnom folijom. Smjesu izlijte u kalupe i stavite u zamrzivač nekoliko sati. Izvadite iz kalupa i… uživajte!

©(a)cro(b)atie

Nekoliko ideja za ovaj desert :

Količnu namirnica možete povećati i izliti u veliki pravokutni kalup za kruh pa rezati tanke ploške. Možete ga izliti na hrskavu podlogu od keksa, preliti želeom, poslužiti uz omiljeni preljev ili voće.

Možete. Ljepota svega je da ne morate. :)

©(a)cro(b)atie

25 réflexions sur “Marquise au chocolat

  1. uuuuu joj, ovo je mrak!! radim ovih dana obavezno, imam domacih preljeva od malina, višanja, kupina…treba ih spojiti sa finom cokoladom poput ove!! :)

  2. Odličan recpet. Na sličan (baš moram vidjeti razliku) način ja radim mousse. I to je nešta presavršeno. Radim ga jedino kada sam sigurna u porijeklo svježih jaja ;)

    • Za jaja te razumijem. Na to uvijek treba paziti kad je rijec o ovakvim desertima. Mousse se moze raditi na vise nacina (snijeg od bjelanjaka, slag, tuceno vrhnje, chantilly itd.: svatko po svom gustu), ali u njega, a priori, ne ide maslac ;)

  3. molim vas nemojte me izbaciti iz društva, al ja ne volim markizu, a ni mus od čokolade:(
    ne znam zašto ne volim kremaste čokoladne stvari. Čokoladu jako volim- braunis, sufle, lava- doslovno padam u nesvest.
    bez obzira na sve, mus izgleda neverovatno sočno! i fotke su mi divne.
    a šta misliš jel bi uspelo sa belom čokoladom?

    • Vraaati se Cvjeticu! :) Nasmijana i vesela, kog briga jel volis markizu (ostat ce vise nama: hihihi). Ne znam ti za bijelu cokoladu, jer je ne jedemo (e bas se nismo nasle :) ). Ali ako ti se ta pjenasta tekstura ne svida, mislim da nema smisla probavati.

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s