
©(a)cro(b)atie
Chocolat. Riječ koja je u Richeletov rječnik ušla 1680. godine: topla, sretna riječ u finom hladnom desertu.
Za 4-6 osoba (ovisno o veličini kalupa) :
- 160 gr čokolade
- 50 gr maslaca
- 2 jaja
- 20-40 gr šećera u prahu (ostvaljam vam odluku, znate sami)
- aroma po želji

©(a)cro(b)atie
Bjelanjke izmiksajte. Kad se počnu pjeniti, dodajte šećer u prahu i miksajte dok ne dobijete snijeg čvrst dovoljno da ne ispada iz zdjelice kad je okrenete naopačke. Čokoladu otopite na pari. Kad se otopi, u nju dodajte maslac, a zatim jedan po jedan žutanjak. Ukoliko ste se odlučili za neku aromu (vanilija, kava, naranča, voćni liker…), dodajte je u smjesu. Zatim špatulicom umješajte snijeg (kružni pokreti i strpljenje). Kalupiće namastite ili obložite plastičnom folijom. Smjesu izlijte u kalupe i stavite u zamrzivač nekoliko sati. Izvadite iz kalupa i… uživajte!

©(a)cro(b)atie
Nekoliko ideja za ovaj desert :
Količnu namirnica možete povećati i izliti u veliki pravokutni kalup za kruh pa rezati tanke ploške. Možete ga izliti na hrskavu podlogu od keksa, preliti želeom, poslužiti uz omiljeni preljev ili voće.
Možete. Ljepota svega je da ne morate. :)

©(a)cro(b)atie
aaaaa, fantastično, taman da potrošim domaća jaja!!
hahahaha :) super, nadam se da ce ti se svidjeti! javi svoju verziju. PS inace, ako ne volis preslatko, pazi na seceric: meni je 20 gr ful dosta.
Baš je prava markiza! Već osjećam kako se topi u ustima, a takve deserte obožavam :)
Da, bas si to dobro rekla: prava markiza! Meni je puno finije nego sladoled, a puno lakse (ne treba aparatic ni mijesanje) i puno brze napraviti.:)
istina :)
uuuuu joj, ovo je mrak!! radim ovih dana obavezno, imam domacih preljeva od malina, višanja, kupina…treba ih spojiti sa finom cokoladom poput ove!! :)
Visnje i tamna cokolada: bit ce odlicno! Jedva cekam vidjeti tvoju interpretaciju i sto ces i kako ovaj put promijeniti i prilagoditi! :)
uh, uh, ovo je vrh!:)
Uh, Tamara, ovo je pojedeno :)
Odličan recpet. Na sličan (baš moram vidjeti razliku) način ja radim mousse. I to je nešta presavršeno. Radim ga jedino kada sam sigurna u porijeklo svježih jaja ;)
Za jaja te razumijem. Na to uvijek treba paziti kad je rijec o ovakvim desertima. Mousse se moze raditi na vise nacina (snijeg od bjelanjaka, slag, tuceno vrhnje, chantilly itd.: svatko po svom gustu), ali u njega, a priori, ne ide maslac ;)
Oooo, da. To je to. Uživancija :)))
;)
ovo je fantasticno! prekrasno izgleda a sastojci obecavaju ekstazu :)
;) tnx mare
molim vas nemojte me izbaciti iz društva, al ja ne volim markizu, a ni mus od čokolade:(
ne znam zašto ne volim kremaste čokoladne stvari. Čokoladu jako volim- braunis, sufle, lava- doslovno padam u nesvest.
bez obzira na sve, mus izgleda neverovatno sočno! i fotke su mi divne.
a šta misliš jel bi uspelo sa belom čokoladom?
Vraaati se Cvjeticu! :) Nasmijana i vesela, kog briga jel volis markizu (ostat ce vise nama: hihihi). Ne znam ti za bijelu cokoladu, jer je ne jedemo (e bas se nismo nasle :) ). Ali ako ti se ta pjenasta tekstura ne svida, mislim da nema smisla probavati.
Zaljubila sam se u ovaj desert, zapisujem na listu za isprobavanje :)
Hvala ti ;)
Koja delicija! Fotka sa zvjezdicama je prekrasna
Hvala Tamara! Sa zvjezdicama sam imala jednu drugu ideju, ali bilo je prevruce i na kraju su me cak i naljutile :D
I am in heaven! I ne dam se proć’! :D
Ne daj se, tako i treba ;)
vrhunska slastica, ovo ću svakako isprobati
Hvala Nina :)