Kad sam se jednom u adolescentskim danima pogubila u priči i zaključila da ne znam otkud krenuti, jedna draga osoba mi je rekla « Otpočetka! Doći ćeš do srži. » Današnji problem je što je početaka više, no doći ćemo do recepta!
Kad smo vas na FB upitali o kojem jelu ili proizvodu biste željeli čitati na blogu, BooPie je poželjela clafoutis. Obzirom da sezona trešanja traje kratko, nisam imala vremena tražiti gosta koji bi vam predstavio ovaj desert pa ću vam clafoutis predstaviti ja. A ako tražite lijepe pregačice, njih će vam predstaviti BooPie .

©(a)cro(b)atie
Clafoutis, jedan od tradicionalnih deserata. Ne znam koliko držim do tradicije, ne puno rekla bih. Do obitelji i rođaka, da, oni se ne smiju zaboraviti; treba ih se sjetiti bar s vremena na vrijeme. Zato moram spomenuti i Ninu koja nam je nedavno za francuske čitatelje predstavila tri različite zlevanke. Zlevanka je jelo koje nikad nisam probala i vežem ga za Hrvatsko zagorje. Na ovom linku smo predstavili Ninine recepte. Do hrvatske verzije ćete doći klikom na naziv.

©(a)cro(b)atie
Trešnje nikad ne stavljam u deserte, tako da sam prvi put napravila iznimku. Dok sam radila tijesto, sjetila sam se Nine i njenog objašnjenja « umuti tijesto malo gušće nego za palačinke » jer tijesto za clafoutis izgleda upravo tako. Kad je clafoutis izašao iz pećnice i kad sam ga narezala, tekstura mi je prilično nalikovala na jednu Nininu fotografiju. Tako sam ja došla do zaključka da su clafoutis i zlevanka dalji rođaci. :) Ali ima clafoutis i jednog bližeg!

©(a)cro(b)atie
Clafoutis je desert koji dolazi iz nama susjednog Limousina. Tradicionalno (ovaj put ne zato jer držim do tradicije nego zbog deformacije s fakulteta: uvijek treba krenuti od Poncija Pilata) se radi s trešnjama. I kad je Trapèze rekao O, clafoutis s marelicama!, morala sam ga ispraviti. To više nije clafoutis.
To ti je flognarde, objašnjavam ja Francuzu umirući od smijeha. On mi nato odgovara: Kao da rječnik nije pun riječi pa nam je trebala jos jedna koja ne služi ničemu! I uistinu, malo Francuza će vam reći da jede flognarde. Reći će da jedu clafoutis s ovim ili onim voćem ili slani clafoutis.

©(a)cro(b)atie
Kako god da ga odlučite zvati, trebat će vam :
- 3 jaja
- 90 gr šećera
- 90 gr brašna
- 30 gr maslaca
- 250 ml mlijeka
- *rum ili liker po želji
Jaja i šećer pjenasto umutite, dodajte brašno i dobro promiješajte. Zatim dodajte otopljeni i rashlađeni maslac i mlijeko kojeg pomalo dolijevajte u smjesu (te liker ili drugu aromu ako želite). Kalup namastite maslacem i pospite s malo brašna. Poslažite trešnje i prelijte tijestom (skoro do ruba kalupa). Pecite na 180°C oko 35 min.

©(a)cro(b)atie
Trebat će vam 500 gr trešanja. Ništa strašno se neće dogoditi ako ih bude manje. Veća je dilema oko pitanja « s košticom ili bez ». Bake iz Limousina ih nisu čistile. Svi se kunu da koštica daje dodatan, bademasti okus tijestu. Moje nepce valjda nije toliko osjetljivo da sam to osjetila, ali ono što tvrdim: trešnje jesu ukusnije kad se « skuhaju » cijele i izbjeći ćete rizik da previše navlažite tijesto. Čistiti koštice je komplicirano? Napravite s marelicama, meni je taj bolji!
Haha, moja svekrva radi razljevak. Vrlo slično clafoutisu tj. zlevanki ;) I upravo tako mi je objasnila, umutiti tijesto da bude malo gušće od odnog za palačinke…
Zlevka, uljevak, zlevanka, razljevak… clafoutis! Hahaha! Mozda postoji neka krucijalna razlika, ali po onom sto mi je Nina pricala o zlevankama – cini mi se da ne. Naravno, mozda grijesim. Ono sto znam, meni je bolji s rumom nego bez; s marelicama nego s tresnjama; topao nego hladan :D
haha, koliko različitog nazivlja, još mi neki padaju na pamet, na kraju se ni me ni ne da baćakati s tim pa nazovem to onim imenom koje mi prvo padne na um :)) Kako god se ovo zvalo, znam da je fenomenalno. Meni moj D. uvijek priča o najboljoj štrudli od trešanja i viđanja koju je radila njegova baka i koja nije čistila koštice. Kaže da mu je to i dan danas najslađa štrudla jer ima prizvuk domaćeg, i obiteljskog, sjeća ga na djetinjstvo i ne bi ju mijenjao ni za kakvu drugu štrudlu bez koštica :D
Sto ima jos imena? O boze… :) Predlazem zlevfoutis kao kompromis. Da si mi to rekla prije nego sam isprobala ovaj recept, ne bih razumjela D. jer tresnje uvijek pojedem dok razmisljam u koji recept ih staviti. Sad sam probala obe varijante i stvarno je bolje s cijelim tresnjama, slazem se s D. Nekako ispadnu kao kandirane.
Mislim da je ovo jedino jelo u kojem ću rađe izabrati slanu varijantu, odnosno povrtni clafoutis. Ali pripremam i slatki, jer ukućani podjednako vole i jedan i drugi.
Meni slana varijanta ostaje za isprobati. Nekako sam zamislila ljetni dan, laganu osvjezavajucu salaticu i zlevanku s tikvicama .Ali ljetni dan nikako da dode :(
ah que c’est bon les clafoutis aux fruits de saison… j’adore la première photo !
Ce commentaire a été détecté comme un spam. J’ignore pourquoi… Désolée!
les clafoutis aux fruits, rien de tel ! j’adore la première photo !!
Honorée de ce compliment, merci! Je ne maîtrise toujours pas mon appareil photo mais j’espère progresser un jour. Le clafoutis, c’est tout nouveau pour moi et une belle découverte :)
Ovo je za mene skroz novo, predivno izgleda
Hvala Gordana, drago mi je da ti se svida! Za mene nije desert koji bih posluzila nakon obroka, ali mi je bio idealna uzina :)
Draga Irma, koliko raznih naziva, mislim da je čovik bia u pravu – neka sve budu clafoutis da se lakše i mi snađemo :) Ja ga obožavam i radim ga s trašnjama ili s višnjama, zavisno o tome kojeg voća imam više :)
Hvala ti na ovoj priči o njemu :)
Neka bude ZleFoutis! :)
obožavam! pravi je za letnje dane a totalno šik:)
nego, ja bi razrešim jednu dugogodišnju dilemu- kako se čita reč clafoutis?
nisam oduševljena transkribovanjem al shvatila sam da je od velike pomoć pogotovo sa jezicima koji nisu engleski:)
Dragi kruscicu,
bas mi je drago da ti se svida. Evo da rijesimo jezicnu dilemu. Cita se [klafuti].
:)
dobro je da se nisam pre pravila pametna jer sam uvek u sebi izgovarala klaufotis:):):):)
e sad mogu da se foliram do mile volje:)
kako si ti slatka :)
miam très appétissant ces clafouutis !!!XX
:) merci!
Evo ga i u mom draftu čeka jedan sa marelicama, pa jedam crumble s nektarinama i pita s trešnjama i moji su ipak pitu stavili ispred crumbla i calfoutisa. Nekako im je clafoutis na zadnjem mjestu, iako, pojeli su ga jednakom brzinom kao i da je na prvom. :))
Krasno ti izgledaju!
Hvala, jos da opalim korektnu fotku, di bi mi bio kraj? :D Razumijem ti obitelj. Ja ga dugo nisam htjela probati zbog tresanja; kad je izasao iz pecnice uopce mi nije izgledao lijepo, a kad pocnes jesti: ne stajes ;)
A ljudi moji, koliko tipfelera sam uspjela napraviti! :(
A Tadeja nasa, nije vazno! ;)
Obožavam zlevanku! Smišljala sam mini verzije za blog za kukuruznim tijestom i svježim sirom….nisam nikad radila clafoutis, morat cu, a i vjerujem receptima koje ti odaberes! Slicke su ti mrak :*
Da-da-da, mini zlevanka je zasluzila svoje mjesto na blogu :) Odlican izbor.
PS Nisam ti ja za slicke, ja ti idem nesto pokusat uslikati i na kraju pojedem i session se nikad ne zavrsi :D
Hvala na ovom duhovitom pojašnjenju. Izgledaju preukusno, a vjerujem da su upravo takvi!
;) Od ova tri isprobana: tresnje, jabuke i marelice, zadnji mi je favorit. Dobar recept kad ti se jede slatko, a igrom slucaja nemas niceg i nedjelja je, sto se meni naravno, cesto dogodi :D
Večerašnji desert z klafuti alla acrobatie:):):)
On est très flatté:)