Tarte aux fraises, crème pâtissière


Tarte, desert kojeg malo tko ne voli. Ako pitate naš tandem, onda prednost dajemo onima s voćem. Uz tarte Tatin, ova nam je varijanta nesumnjivo broj jedan. … jer obožavamo prhko tijesto u kontrastu s laganom kremom od vanilije koja se lijepo slaže s jagodama. Za danas predlažemo ovu varijantu, a uskoro ćemo vam donijeti jedan kompletniji post o vrstama tijesta te nekoliko savjeta za nadjeve i pečenje.

© (a)cro(b)atie

Pâte brisée (prhko tijesto)

  • 250 gr brašna
  • 125 gr hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • prstohvat soli
  • 1 jaje
  • šećer (do 125 gr maksimalno. Odredite količinu prema nadjevu kojeg ste odabrali. Mi za ovaj recept stavljamo 50 gr)
  • naribana korica ½ limuna

© (a)cro(b)atie

Brašno, sol, šećer i limunovu koricu promiješajte u zdjeli. Dodajte hladni maslac narezan na kockice i sjedinite brašno i maslac vršcima prstiju dok ne dobijete mrvičastu smjesu, a zatim dodajte cijelo jaje. Kad se tijesto počne formirati, izvadite ga na radnu plohu i brzo izradite dlanom. Formirajte kuglu i stavite u firižder na sat vremena. Tijesto razvaljajte, stavite u namašćen kalup i probodite vilicom. Pecite 15-20 minuta na 180-200°C.

© (a)cro(b)atie

Crème pâtissière (Slastičarska krema)

Recept br. 1

  • 300 + 100 ml mlijeka
  • 2 žutanjka
  • 80 gr šećera
  • 40 gr škrobnog brašna
  • 1/2 mahune vanilije

Istružite mahunu vanilije i pomiješajte s 300 ml mlijeka te stavite grijati na laganu vatru. Tucite žutanjke sa šećerom dok smjesa ne udvostruči volumen pa dodajte preostalih 100 ml mlijeka i škrobno brašno (prosijte ga kako biste izbjegli grudice). Ovu smjesu prelijte s ugrijanim mlijekom, dobro promiješajte pa vratite na vatru. Uz neprestano miješanje kuhajte oko 5 min. Kad smjesa počne nalikovati na puding, skinite s vatre, premjestite u drugu zdjelu i pokrijte plastičnom folijom (foliju zalijepite za kremu) i pustite da se ohladi.

Recept br. 2

  • 250 +100  ml mlijeka
  • 4 žutanjka
  • 80 gr šećera
  • 35 gr škrobnog brašna
  •  ½ mahune vanilije
  • 35 gr maslaca

Oba recepta su isprobana i dobra. Razlika da prvi, koji je lakši, preporučamo kao nadjev samo za ovu vrstu kolača. Druga varijanta je kompaktnija te pogodna i za izradu drugih deserata. Radi se  isto kao prva, a maslac dodajte kad se krema ohladi na 50°C. Neeee, nemamo ni mi kuhinjski terometar :). Prosudite otprilike na dodir.

© (a)cro(b)atie

Tijesto premažite ohlađenom kremom i po njoj poslažite jagode. Voće možete premazati želatinom predviđenom za ovu upotrebu što će spriječiti oksidaciju (pogodno za varijantu s kivijem, breskvama itd.).

10 réflexions sur “Tarte aux fraises, crème pâtissière

    • Puno slatkih varijanti sam radila prije par godina dok nisam nasla tijesto i kremu koji su mi sjeli. Otad ih radim manje jer prebrzo nestaju: ne okrenes se i nema ih vise! :) A unutra kaaaaaalorijaaaa, samaraju te samo dok pogledas recept :)

  1. Mislila sam nesto slicno sloziti za blog danas :) Predivno izgleda, kombinacije su mnoge, a ne znas koja je ukusnija! :)

  2. Evo i mene konačno u službenoj posjeti. :)
    Jako mi se sviđa ideja bloga. Mislim da je formula koja uz izbor recepata i prezentaciju koju sam dosad vidjela, garantira uspjeh, a nama užitak!
    Ja sam se dugo opirala slastičarskoj kremi, ni sama ne znam reći zašto, a unatrag 2 godine je često koristim u raznim varijantama i jako sam zadovoljna.
    Tortice su mrak, takve varijante jako volim i često radim, jer slatkoća kreme od vanilije biva razbijena kiselošću voća i stvarno se slože u vrhunski zalogaj. Ako uspijem uskoro ću nešto slično i složiti.

    • Hej Tadeja,
      Hvala na sluzbenoj posjeti :)
      Da, tocno to sto si rekla. To sam i ja htjela reci u tekstu, ali se rijeci nisu slagale! (zasto nisi svratila dok sam pisala tekst? :) ) Upravo mi je zbog toga najdraza varijanta s jagodama ili malinama, jer su kisele. Radujem se vidjeti tvoju verziju!

  3. Zašto sam tek sad ovo vidjela?!? Ne znam, isprike nema jer je desert prekrasan! Super krema i dodatak jagoda, mogu zamisliti okus, znači da bi mi se jako svidjelo! :)

Laisser un commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion / Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion / Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion / Changer )

Photo Google+

Vous commentez à l'aide de votre compte Google+. Déconnexion / Changer )

Connexion à %s