mini anniversaire&mini desserts/ mini rođendan&mini deserti


(verzija na hrvatskom ispod 1. fotografije)

Qu’est-ce que un blog culinaire: des recettes, du partage, des découvertes, des rencontres… ? Tout.
(a)cro(b)atie est, en fait, une organisation à but non lucratif qui souhaite monter un projet autour de la Croatie. Nous nous sommes dit un jour que ce serait sympa d’avoir une cuisine virtuelle où nous inviterions Français et Croates autour de notre petite table. Le couvert a été soigneusement installé, sans savoir si les invités viendraient. Aujourd’hui, cela fait exactement trois mois que nous dégustons les spécialités françaises et croates.
 Oui, c’est vrai ce n’est pas un vrai anniversaire, mais c’est quand même un beau prétexte pour vous remercier pour votre participation, vos réponses et précisions concernant les recettes et votre soutien. Pour « trinquer », nous avons préparé un café gourmand puisque ce concept est inconnu en Croatie.
 Cela donnera peut-être des idées à quelque café croate qui voudrait l’adapter avec des desserts de notre patrimoine culinaire. Car – nous  sommes-nous demandés- comment un Français peut-il commander une douceur croate s’il ignore qu’elle existe? Eh bien voilà, un café gourmand à la croate pour ouvrir aux globe-trotteurs gastronomes les portes de la pâtisserie croate et le tour est joué!
Bientôt nous vous parlerons un peu plus de notre projet et notre association.

© (a)cro(b)atie

**

Dobar dan svima!

Kako smo i najavili na FB stranici, za tri mjeseca akrobacija, pozivamo vas na kavu. Znamo, možda vam se može učiniti smiješnim da se obilježe tri mjeseca postojanja bloga. Kada smo odlučili otvoriti francusko-hrvatsku kuhinjicu, postavili smo stol i nismo znali koliko će vas doći. Tri mjeseca akrobacija su za nas lijep izgovor da se zahvalimo svima koji su sudjelovali i koji su nerijetko, osim što bi pristali na podjelu recepta, uložili dodatno vrijeme na odgovaranje pitanja koja smo postavili. Želimo se zahvaliti na svim komentarima, sugestijama, like-ovima na FB stranici i na riječima koje ste nam posvetili na vašim blogovima. Na svemu! :)

© (a)cro(b)atie

(a)cro(b)atie nije samo blog, riječ je o neprofitnoj udruzi s kojom želimo napraviti projekt na temu Hrvatske (da, da, hrvatska gastronomija je dio tog plana). Uskoro ćemo vam o tome reći nešto više, nadamo se da će naš uloženi trud polučiti rezultate. A sad, sad na kavicu!

Dake, danas vam predstavljamo jedan koncept koji se u Francuskoj zove « café gourmand ». On je idealan za sve one za koje (kao i za mene) gledanje jelovnika započinje s potragom deserta i koji se (kao i ja) često puta ne mogu odlučiti koji desert odabrati. Idealan je i za poslijepodnevna druženja kad niste gladni, ali bi kavu rado popratili slatkim zalogajem. Meni ga je prije par godina otkrila draga Béa, za vrijeme jednog druženja u Parizu.

© (a)cro(b)atie

« Café gourmand » je na tržište došao prije desetak godina kada je s tom idejom započeo lanac restorana La Criée. Radi se o asortimanu slatkih zalogaja u mini verziji koji su popraćeni espressom. Možete ih naći u restoranima, ali i u kafićima. Ovaj koncept je brzo postao jako populran i za mnoge je poboljšao prodaju deserata.

Biste li voljeli naručiti ovakvu kavu u omiljenom kafiću? Jeste li naišli na ovaj koncept? Smatrate li da bi « café gourmand » sastavljen od hrvatskih tradicionalnih deserata mogao doprinijeti tome da stranci kušaju i upoznaju našu gastronomsku baštinu, ali da i sami na svakondevnoj razini u njoj uživamo? Popričajmo o tim i drugim temama uz kavicu!

 Za vas smo spremili dvije varijante:

Mini financierse, crème brûle, mousse au chocolat, chantilly s preljevom od malina kao prvu te fondant au chocolat, kuglicu sladoleda od vanilije i chantilly kao drugu varijantu.

20 réflexions sur “mini anniversaire&mini desserts/ mini rođendan&mini deserti

    • Héhéhé! Drago mi je da ti se svida ideja, trapez ju je predlozio za blog. Meni on cesto kaze « (a)cro(b)ate, zasto se premisljas, uzmi café gourmand, nemoj se muciti! » Da, bilo bi krasno popiti kavu i gricnuti mini makovnjacu (ta makovnjaca mi je na pameti od Uskrsa, nikako da nadem mljeveni mak: grr). Financijski gledano, u FR se ovaj koncept pokazao kao jako dobra ideja :)

  1. Prvo cestitke povodom tri mjeseca bloga. Za ovaj koncept nisam cula ranije, ali mislim da je super. Moglo bi se na primjer servirati isto sa nekim suvim kolacicima po starim receptima sa ostrva i slicno. A makovnjaca je super ideja. Sjajan post

    • Hvala, nadamo se da cemo se jos dugo druziti, dosad je bilo krasno! Da, prhki keksici uvijek dobro idu uz kavu, slazem se! Pokusat cemo smisliti nagradu i nadam se brzo vas pozvati na sudjelovanje :)

  2. sretan blogorodjendan :)
    za kavu sam uvijek a pogotovo kad je ovakva posebna prigoda u pitanju ;)
    svidja mi se ideja s mini desertima. odlicna prilika da se isproba sto vise razlicitih slatkih grijehova :D

    • blogo trimestar :D hvala! ako docekamo pravi blogorodendan, napravit cemo neku konkretniju gozbicu s vise ica i pica :) no dotad je dugo pa se treba sve proslaviti. a i svaki izgovor za druzenje je dobar!

    • Hvala, drago mi je da ti se svida – ipak si ti prva koja se primila kuhace u nasoj kuhinji :) Inace, kad sam ti spominjala mini kalupe koje imam, to su ova srca: stvarno si volim komplicirati zivot… ne znam je li gore napuniti ih ili oprati :D

  3. Srećan mini blogorođendan:)
    Cafe gourmand mi je super ideja, obožavam kad se malo zasladim a ne da umrem od šećera kako to obično biva…

  4. A di sam ja bila kad ste napisali ovaj post? :// Izgubljena sam. Ideja je cudo! Mini deserti i fina kavica, bas kako volim! Slatka verzija tapasa, oduševljena sam!!!

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s