Financiers, isprobani recept A. Pignarre


Kako oni koji nas otpočetka prate znaju, ovaj blog je zamišljen kao razmjena francuskih i hrvatkih recepata. (a)cro(b)atie u svemu ima posredničku ulogu, ali to ne znači da ne kuhamo i ne iskušavamo recepte :)

Otpočetka, na blogu postoji kategroija « A vos fourchettes – Probali ste… » u kojoj nam je namjera bila donijeti vaša iskustva s objavljenim receptima. Prošlo je nešto vremena od otvaranja bloga i na početku nismo slutili da će nam biti iznimno drago ako sami u toj rubrici podijelimo iskustva isprobanih recepata.

Od recepata koje smo probali, prvi isprobani su bili Tamarni pečeni štrukli. Oni nisu doživjeli fotografiranje, nažalost. Zapravo, možda je to najbolji kompliment i preporuka? Dakle, ne možemo ga preporučiti fotografijom, ali recept toplo preporučamo riječima. Na hrvatskom ga možete pronaći ovdje. Drugi je bio bretonski quarte-quart za kojeg ćemo uskoro donijeti nekoliko savjeta , a treći isprobani po redu su bili financiersi.

© (a)cro(b)atie

Nakon objave tog recepta sam se zapitala  što bih mogla raditi. Gledala sam fotografije financiersa na računalu i odgovor se nametnuo sam od sebe. Međutim, ja nemam kalupića za financierse. Razmišljala sam kratko i umjesto da odem u prvi supermarket i da ih kupim, odlučila sam da ću ih pokušati ispeći u bilo kojim kalupima ili plehu kako bih vama mogla dati smjernice ukoliko vas ovaj recept zainteresira.

To je bila dobra ideja jer bili ste iznimno brojni koji ste pročitali i podijelili post o financiersima po receptu Amélie Pignarre. Hvala na svim lijepim komentarima; preveli smo ih na francuski i poslali ih autorici.

© (a)cro(b)atie

Da se vratimo receptu…

U mailovima koje sam razmjenjivala s Amélie, osjetila sam laganu nevjericu s njene strane… Financiersi bez kalupa za financierse? Rekla mi je samo Pazi, tijesto mora biti tanko.

Riječ je o malim pravokutnim i jako plitkim kalupima. Rubovi ovog kolačića bi trebali nakon pečenja imati karamel boju i biti lagano hrskavi, a unutrašnjost u isto vrijeme  mekana i sočna. Da, to je teže realizirati ako se, kao ja, odlučite raditi jedan divovski financier! (Smjesu sam prepolovila budući da je ovo bio test za kojeg se nije znalo kako će završiti; dakle možete dobiti dva dimenzija 23×13 cm ukoliko upotrijebite količine koje je navela Amélie.)

© (a)cro(b)atie

 Izgledao je baš kako treba, samo 10 puta veći :) Nakon što se malo ohladio, izrezala sam ga na manje komade i izgledali su gotovo kao pravi financiersi – izuzev stavke da su neki imali jedan, drugi dva hrskava ruba, a treći, jer sam ih izrezala na sasvim male kockice, niti jedan. Ništa zato, bili su odlični! U odnosu na originalni recept, izostavljen je jedino matcha čaj.

 Za kraj, Amélina knjiga « Je cuisine marin » je u ovih nekoliko dana bila predstavljena u Marie-Claire Maison i Le Figaro Nautisme. Ostale članke možete pročitati kod Amélie, na ovom linku. Mi smo htjeli kupiti prvu, « Je cuisine naturel », ali se ispostavilo da je naša omiljena knjižara rasprodala zalihe pa smo primorani malo sačekati. Čestitamo Amélie!

8 réflexions sur “Financiers, isprobani recept A. Pignarre

    • Drago mi je ako je ovaj test bio koristan :) Toliko je divnih recepata koji imaju poseban kalup ( i toliko lijepog sudja), ali odbijam ih sve kupiti jer bih onda mogla unajmiti garazu za pohranu svih tih « alatki » :)

  1. sad si me zainteresirala za ovaj recept. svidjaju mi se fotografije a prosli post mi na zalost vec danima stoji otvoren. i to samo zato sto sve o amelie i njenim knjigama i receptima zelim u miru procitati od pocetka do kraja :).

    • Kako si ti simpaticna s tim « net-jurcanjima » :) Ako probas recept, bit ce mi drago ako javis u kakvom si kalupu pekla. Cini mi se da ne bi smio biti veci od ovog sto sam ja navela, ali mozda se varam. Puno ovisi i o pecnici, a moja je na plin pa sve funkcionira drugacije :)

    • Hellou! J’ai refait tes supers financiers 2 fois depuis et noté la recette dans mon cahier. :) Cette dernière fois, j’ai fait la version mini (photo sur FB), mais je préfère XXL format. :D
      J’irai voir ce que tu me proposes. Je vois que ce sera yum-yum-yum.

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s