“Između mnogobrojnih bretonskih specijaliteta, Francuzi će prvo pomisliti na palačinke (crêpes) i na slane palačinke od heljdinog brašna (galette) popraćene čašom jabukovače. Osim njih, postoje mnogobrojni bretonski specijaliteti kao kig-ha-farz, far breton, karemele od slanog maslaca ili kouign-amann: maslacom vjerovatno najbogatija slastica na planeti! Gastronomsko bogatstvo regije nas je dovelo do želje da sa svima podijelimo bretonske recepte putem naše web stranice.
Recettes-bretonnes.fr je grupa mladih i manje mladih Bretonaca ili jednostavno zaljubljenika u bretonsku gastronomiju koji sa zadovoljstvom dijele regionalne recepte ili recepte iz drugih regija i zemalja koje realiziramo s regionalnim proizvodima. Zahvaljujemo se što ste nas pozvali na sudjelovanje na vašem blogu koji je lijep dokaz kako gastronomija prelazi sve granice!”
Za kraj su vam poželjeli Kelan digor! (Dobar tek!)
Nadamo se da ćemo vam uskoro biti u prilici donijeti priču iz Bretanje u kojoj ćemo razjasniti zašto su autori stranice recettes-bretonnes.fr na nju stavili keksić koji izgleda kao Petit keks, zašto je njihov logo žena sa simpatičnim šeširićem koja peče palačinke, zašto spominju heljidno brašno te priču o njihovim regionalnim proizvodima. Uskoro ćemo podijeliti i recepte neobičnih imena koje su spomenuli u gore napisanom tekstu.
Za početak, odlučili smo vam predstaviti recept za jednostavan kolač kojeg možete realizirati u bilo koje doba dana i noći, obzirom da se sastoji od osnovnih namirnica. Sve je sadržano u nazivu Quatre-quart (četiri četvrtine). Slasna jednostavnost koju možete beskonačno varirati!
Zagrijte pećnicu na 180°C. Kalup za kruh premažite maslacem (možete ga obložiti papirom za pečenje). Izvažite 4 jaja: bit će vam potrebna tolika količina šećera, maslaca i brašna. Maslac otopite na pari i pustite da se malo ohladi. U zdjeli pomiješajte brašno, sol i 1 prašak za pecivo pa dodajte jaja i šećer koje ste prethodno izmutili. Promiješajte dok ne postane jednolično. Zatim dodajte maslac i sve ponovo promiješajte. Tijesto ulijte kalup za kruh i pecite oko 50min. Kolač bi trebao imati hrskavu koricu zlatne boje pa pripazite da ne bude prepečen. Možete pokriti kalup s alu-folijom kako biste izbjegli ovu sitauciju i smanjiti temperaturu.
Ideje
U tijesto možete dodati rum, vaniliju, koricu naranče ili limuna, nekoliko žličica kakaa za čokoladni okus ili jabuke izrezane na četvrtine. Možete ga degustirati s pekmezom, karamel namazom ili čokoladom… Ukoliko želite laganiju verziju, 50 gr brašna zamijenite istom količinom škrobnog brašna.
Recettes-bretonnes.fr pozivaju čitatelje da im jave svoje verzije isprobanih recepata koje objavljuju na stranici uz podatke autora. Ukoliko imate ideja, možete nam se javiti mailom, prevest ćemo vašu verziju i proslijediti je u Bretanju!
Volim ovakve stvari gdje se uvijek moze nesto novo dodati. Odlicno zvuci.
Slazem se :) Ja ga volim jer je socan i idealan je za one « ja bi nesto slatko » situacije kad bas niceg nema u kuci.
sviđa mi se jer je vrlo jednostavno i pruža više mogućnosti za dodatke
javi s cim si isprobala (kad recept dodje na red). meni je na pamet pao kandirani djumbir :)
Pingback: Financiers, isprobani recept A. Pignarre | acrobatie gourmande
Pingback: Quatre-quart, isprobani recept | acrobatie gourmande