Piment d’Espelette, na baskijskom Ezpeletako Biperra, je jedinstven začin u Francuskoj i jedini koji je dosad u Francuskoj dobio AOC* certifikat. Proizvodi se isključivo u istoimenom gradiću, Espelette, kojeg smo posjetili zadnji dan putovanja i gdje smo naišli na manifestaciju koja slavi upravo ovaj proizvod.
Ova crvena ljuta papričica je na baskijsko tlo došla u 16. stoljeću iz Meksika i otada se uzgaja na poljima uokolo ovog gradića. Uzgoj i upotreba ovog začina se brzo proširila Baskijom jer su njemu našli zamjenu za, tada, skup papar. Začin se ubrzo počeo korisiti i u obliku gustog umaka te za konzervaciju mesnih proizvoda.
Od mnogobrojnih proizvođača koji su izlagali piment d’Espelette te proizvode na njegovoj bazi, ušli smo u trgovinu Lurretik gdje nam je Patrick Ithurria objasnio kako je piment kao sorta grožđa: i danas se istoimena sorta uzgaja u Meksiku, ali je konačni rezultat sasvim drugačiji od onog koji se postiže u Baskiji što je rezultat drugačijeg tla i klime.
Upravo je ovaj začin jedan od zaštitnih znakova Baskije. Obilježje baskijske stambene arhitekture su i fasade ukrašene ovim začinom: nakon branja, piment d’Espelette se veže na konope i postavlja na fasade kako bi se osušio prirodnim putem.
Može se konzumirati kao sokan – odnosno – cijela papričica na konopu (sušena ili svježa) ili kao errautsean – samljevena u sitni prah. Ovaj se začin dodaje svim slanim jelima, uljima, marinadama, senfu, umacima; koristi se u zadnjoj etapi sušenja pršuta iz Bayonne, ali se dodaje i čokoladi (Maison Adam koju smo spomenuli ovom postu, nudi ovakvu čokoladu, nazvanu Ezpeletan.).
Osim proizvoda iz vlastite proizvodnje, Patrick u svojoj trgovini nudi paletu baskijskih proizvoda u suradnji s malim lokalnim proizvođačima. U Lurretiku smo odabrali nekoliko proizvoda za degustaciju, između ostalih i pekmez od Cerise d’Itxassou – posebne vrste trešnje koja se uzgaja u regiji. Pekmez od ove vrste trešnje se degustira uz ovčji sir i upotrebljava za izradu najpoznatijeg deserta iz regije o kojem ćemo vam pričati u sljedećem, posljednjem postu posvećenom Baskiji.
*Appellation d’origine controlée
Ovo su uistinu lijepo dekorirane fasade. Opet ste izabrali zanimljive detalje za predstaviti. Baš sam uživala.
Uvijek nam je drago vidjeti tvoj pozitivan komentar, hvala Tamara!
Pingback: Put u Baskiju, 4. dio | acrobatie gourmande
stalno sam u zaostatku s citanjem ove serije :). ali zato mi svi clanci stoje otvoreni na kompjuteru da na njih ne zaboravim :).
svidja mi se i ovaj dio putovanja i jako me zanima okus ove posebne tresnje :)
nisi, nisi, nikad nije kasno, a uostalom, uvijek si dobrodosla :) fina je tresnja, nazivaju je jos i « crnom tresnjom » :) mene je odusevilo sto sam nasla pekmez od sipka: prvi put u FR i prefin je