Žele od dunja (Pâte de coings)


Danas vam predstavljamo Hanu B.Wak i njen blog J’veux être bonne (želim biti dobra) koji je 2011. godine u kategoriji gastro bloga dvaput proglašen blogom godine: na Golden blog awards u Parizu te časopisu Elle (francusko izdanje).

 Za svoj blog Hana B.Wak kaže:  želim biti dobra poput kolača od čokolade, poput kroasana punog maslaca… Ali J’veux être bonne su i boje, iskustvo i život u mojoj kuhinji. Ovo je blog na kojem predstavljam svoje tri strasti: kuhanje, fotografiju i dizajn.

 Blog J’veux être bonne me uvijek iznova oduševi i da znam kako vrištati slovima, vrištala bih: Boje – Kompozicija – Humor – Crteži – Svježina – Kreativnost – Zaigranost!

 Kada sve te kvalitete nađete na jednom blogu, zadatak predstavljanja autora i pisanje kratkog uvoda postaje kompliciranom misijom kojoj sam posvetila cijeli prošli tjedan razmišljajući koji pristup odabrati. Možda je dovoljno pustiti nagrade da govore umjesto nas, ali ipak…

 Dirnuo nas Hanin odgovor u kojem nam je rekla kako je posjetila naš blog zbog kojeg je ogladnila (ovaj kompliment dijelimo sa svim djevojkama i damama koje su s nama podijelile svoje recepte); kako ju je odjednom uhvatila želja da posjeti Hrvatsku i kako će rado sudjelovati u našem projektu s receptom za žele od dunja.

 No prije nego podijelimo njen recept pozivamo vas da otkrijete Haninu kreativnost s  Food animé-ima… Njen blog otkrila sam zahvaljujći upravo tim kratkim video uratcima i upravo su oni razlog zbog kojeg me njen blog uvijek iznova oduševi: po njima je ovaj blog ponešto drugačiji i za mene su sinonim lakoće kuhanja i kreativnosti koja se u nama budi u kuhinji čije granice prelazi.

 O čemu se radi, pogledajte u predloženom receptu za žele od dunja kojeg možete grickati kao bonbone; dodati ga umaku kako je predloženo ovdje ili preskočiti zadnju etapu s kristal šećerom kako biste ga, narezanog na tanke ploškice mogli degustrati onako kako se to često radi u Francuskoj: uz ovčji sir.

Žele od dunja

Sastojci :

  • 2 kg dunja
  • šećer
  • sok ½ limuna
  • vanilija

 Ogulite i izrežite dunje. Kuhatjte ih u kipućoj vodi dok ne omekšaju (oko 45 min), a zatim ih protisnite u pire i izvažite. Dodajte jednaku količinu šećera te sok polovice limuna. Prerežite mahunu vanilije po dužini, istružite sjemenke i dodajte ostatku smjese. Sve stavite u lonac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje sve dok se smjesa ne bude odvajala od stijenki lonca (oko 30 min). Pripremite pravokutni pleh kojeg obložite papirom za pečenje i u kojeg izlijte smjesu. Ostavite u frižideru preko noći. Kad smjesa očvrsne, izrežite žele na kockice i uvaljate u kristalni šećer.

Nadam se da smo vas motivirali da posjetite Haninu kuhinju (recepte predlaže i na engleskom) i njene vesele Food animé uratke: ovo je link na kojima ćete ih pronaći na jednom mjestu!

10 réflexions sur “Žele od dunja (Pâte de coings)

  1. Hej Tamara! Moja sjecanja iz djetinjstva vezana za dunju su kompoti i pekmezi; mama je kasnije pocela raditi isti ovakav zele koji smo jeli kao bonbone, ali meni bi jedan bio dosta u tjedan dana; mislim zbog kristal secera :). Ali uz ovcji sir kako to jedu u Francuskoj je super, nekako je svjez okus :)! Food animé su super! Slazem se da su bas motivirajuci! Pogledaj onaj s gingerbread kolacicima – taj mi je uz tjesteninu apsolutni favorit! :)

    • :) hvala tebi na citanju, drago mi je da ti se svida! kod je nas jednostavno nazvan « zele od dunja » (super mi je vas naziv :) – meni je zbog secera malo too much pa ga ne jedem puno, ali slazem se da je fino! nadam se da ces ove jeseni probati i sa ovcjim sirom ;)

  2. predobar video, prekrasno napravljeno. vrlo mastovito i uzitak za gledanje :).
    ja kitnkez cuvam u zamrzivacu i po potrebi sluzim uz sir :).

  3. Bas smo sretni da smo ponudili nesto sto vam se svida! Slazem se, cijeli blog je mastovit, ali food animé su stvarno predivni, jednako kao i autorica koja nam je napisala krasan mail. I kod tebe se kaze kitnkez? Zakon, naucila sam novu rijec :)! Jooooj, sad cu s tobom i Tamarom zbog komentara sutra zavrsit u kupovini! Ali mislim da cu ga staviti u umak kako je Nilu predlozila u uskrsnjem meniju jer to nikad nisam probala.

  4. Sjajan post! Bas sam se odusevila videom, neobican i zanimljiv. Dunje me podsjecaju na djetinjstvo i obozavam slatko od dunja, ali nikad nisam probala u nekom desertu. Posjeticu blog svakako.

  5. Wow, wow, kakav video!! Baš mi je fora! Sjajan post i hvala ti što si nam predstavila Hanu.
    Dunje sam jela jednom dok sam bila dijete i poslije toga ih više nisam našla tu kod nas. A silno bih ovo htjela probati, znam da bi mi se dopalo :)

Laisser un commentaire