Niluferin uskršnji menu


 U trenutku kad smo bili odustali od uskršnjih postova, uz jutarnju kavu sjetih se ove stranice na kojima je Nilufer za Uskrs 2010. objavila tri recepta i odlučih joj napisati mail.

***

Kada bih imala hrabrosti započeti tekst iskreno, bila bi to osobna priča o putovanjima, crvenom kuferu u koji sam pakirala najnužnije, o čekanjima aviona i o pauzama u kojima sam se često vraćala ovom blogu. Ponekad, samo jedan klik provjere ima li što novog. Bila bi to priča o ljetnim pauzama za vrijeme mojih zadnjih ispita i prvih priprema za diplomski rad za vrijeme kojih sam otkrila Yeux friands et bouche bée.

***

Danas mi se po prvi put učinilo da blog ima smisla zvati on-line dnevnikom jer sam u dopisivanju s Nilufer otrkila koliko o njoj, kroz njene recepte, fotografije i poetične uvode, zapravo znam. Ako isljučim činjenice koje su se čitanjima slagale u jednu cjelovitiju sliku i koje, u konačnici nisu važne, za mene je opisala svoj svijet kada je rekla: volim plavu boju autralskog neba i nastajanje jednog jela je priča o patuljcima na ramenima divova!

***
Ako Michalak tvrdi da se « uvijek sjećamo jednog objeda po desertu », smatramo da je janjetina ta koja predstasvlja okosnicu francuskog uskršnjeg stola. Prijevodi recepata za predjelo i desert nisu dio tradicije, nego ona osobna priča s početka koju nismo htjeli započinjati. Sretan Uskrs uz Niluferin menu!

Kockice avokada s kremom od balzamičnog octa i jakovljevim kapicama u maslinovom ulju s vanilijom

  • 6 jakvoljevih kapica
  • 1 avokado
  • ½ vanilije
  • 2,5 jušne žlice maslinovog ulja
  • 0,5 jušne žlice limunovog soka
  • 1,5 žlica kreme od balzamičnog octa
  • sol, svježe mljeveni papar

 Maslinovo ulje stavite u zdjelicu. Prerežite jednu mahunu vanilije i istružite polovicu te ju stavite u maslinovo ulje. Pokrijte i ostavite sat vremena. Izrežite avokado na kockice koje stavite u tanjur i prelijte limunovim sokom te kremom od balzamičnog octa. Posolite i lagano promiješajte (pazite da ne oštetite kockice). Ugrijte maslinovo ulje s vanilijom i popržite jakovljeve kapice sa svake strane 1 minutu. Dodajte ih avokadu, posolite i popaprite po želji. Prelijte s ostatkom maslinovog ulja.

Napomena: Izaberite zreli, ali ne premekani avokado koji bi se mogao uništiti miješanjem. Bit će jednako ukusno, ali vizualno manje privlačno. Prilikom pečenja jakovljevih kapica, prelijevajte ih uljem s vanilijom kako bi poprimile njenu aromu.

Janjeći kotleti u vinu, želeu od dunje i kremasta palenta

  • 6 dcl vruće vode
  • 140 g palente
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 30 g maslaca
  • 30 g ribanog parmezana
  • jušna žlica mascarponea
  • 6 janjećih kotleta
  • maslinovo ulje
  • 0.6 dcl crnog vina
  • 0.6 dcl goveđeg temeljca
  • 1 jušna žlica želea od dunje

Stavite vodu kuhati. Kada prokuha, dodajte joj palentu uz neprestano miješanje te smanjite vatru na minimum. Miješajte s vremena na vrijeme 40ak min. Palenta je kuhana kad se počne odvajati od stijenke lonca. Dodajte sol, papar, mascarpone, parmezan i maslac.

Zagrijte ulje i popržite kotlete 2 min sa svake strane. Skinite s vatre. U istoj tavi pomiješajte vino, temeljac i žele od dunje. Pustite da ključa oko 5 min, dok se umak ne zgusne.

Prilikom serviranja, na vruće tanjure rasporedite palentu na koju položite kotlete i prelijte s umakom. Po želji možete dodati povrće kuhano na pari.

Napomena: Za savršeno kuhanu palentu, morate ju kuhati na laganoj vatri. Ukoliko je potrebno, dodajte još vode tijekom kuhanja. Ukoliko želite da gušći umak, dodajte malo više želea od dunje.

Krafne s narančinom koricom i medom, praline rose*

  •  120 g mlakog mlijeka
  • 120 g mlake vode
  • 60 g brašna
  • ½ vrećice suhog kvasca
  • 1 žlicica za kavu šećera
  • 1 jaje
  • ribana korica pola naranče
  • ½ žlicice za kavu cimeta
  • ½ žlicice za kavu soli
  • 1 jušna žlica ulja + za pečenje
  • med
  • grubo sjeckani praline rose ili prženi lješnjaci, šećer u prahu
  • štapići cimeta

*praline rose su bademi umočeni u karamelizirani šećer roze boje (koji može i ne mora biti aromatiziran)

 U zdjelici pomiješajte kvasac i malo brašna. U većoj zdjeli pomiješajte vodu i šećer te brašno s kvascem koje ste ranije pripremili. Dodajte mlijeko i jaje te miješajte dok ne dobijete homogenu smjesu u koju zatim dodajte cimet, narančinu koricu, pola jušne žlice ulja i sol. Polako dodavajte prosijano brašno (možete dodati 30ak grama ukoliko tijesto bude pretekuće).

U tavi zagrijte suncokretovo ulje. Kad se zagrije, umočite u njega žlicu te s njom zagrabite tijesto koje zatim položite u tavu. Tijesto će se zaokružiti i napuhnuti. Pržite krafne dok ne dobiju karamel boju. Kada su gotove, položite ih na papirnate ubruse i pustite da se malo ohlade. Poslužite krafne u zdjelici ili tanjuru; prelijte ih medom i zapiknite u njih štapić cimeta. Pospite rozim pralinama, lješnjacima ili šećerom u prahu.

 

Napomena: Ukoliko smatrate da vam krafne neće biti dovoljno slatke, dodajte u tijesto šećera po želji. Možete ih poslužiti uz sladoled od vanilije.


5 réflexions sur “Niluferin uskršnji menu

    • :) Hvala Tamara! I meni je drago sto je Nilufer pristala i sto sam se sasvim slucajno sjetila njenog gostovanja na goosto-u. Cinilo mi se simpaticno predloziti janjetinu na jedan malo neuobicajen nacin (iako je ja ne jedem). A Vas razumijem – i meni su zanimljive mini krafnice :). Inace, ovo su mjere za dvije osobe.

  1. Pingback: Žele od dunja (Pâte de coings) | acrobatie gourmande

Votre commentaire

Choisissez une méthode de connexion pour poster votre commentaire:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l’aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l’aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s